Fejlesztői kézikönyv 6.3

XML Referencia 6.3

Effector Studio 6.3 összefoglaló

Effector Studio 6.3 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 6.2

XML Referencia 6.2

Effector Studio 3.2 összefoglaló

Effector Studio 3.2 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 5.5

XML referencia 5.5

Effector Studio 2.0 kézikönyv

Effector Studio 2.0 összefoglaló

Folyamat tervező

Folyamat tervező

Munkafolyamatok létrehozására, módosítására és kezelésére szolgáló felület, mely lehetőséget biztosít a folyamatok vizuális formában történő megjelenítésére is. A létrehozott folyamatokat helyben tesztelhetőek a “Folyamat teszt” képernyőn.

image57

A bal oldali panelen lehet létrehozni új folyamatot, illetve meglévő folyamat nevét módosítani. A “Folyamat létrehozás” gombra kattintva lehet megadni a létrehozni kívánt folyamat nevét, illetve opcionális táblanevet, ha egyéb információt is le kell tárolni a folyamat fejadataihoz.

image58

A jobb oldali panelen lehet folyamat lépést hozzáadni, módosítani; kapcsolatokat beállítani (drag&drop segítségével).

Eszköztár
 • kezdő lépés beállítás (bármely folyamatlépés típusú kártyára ráhúzható)
 • új lépés hozzáadás (üres munkaterületre, valamint helyőrzőre húzható)
 • záró lépés beállítás (bármely, nem döntéshez tartozó helyőrzőre húzható)

Lehetőség van az egyes folyamat lépéseket reprezentáló dobozokat átmozgatni, valamint az összekötő nyilakhoz belső pontokat (kontrollpontokat) rendelni drag&drop módszerrel. Ezek a beállítások megőrződnek. A létrehozott lépések a lépést reprezentáló doboz alján lévő ceruza ikonnal szerkeszthető.

Első lépés beállítása

Az eszköztáron az “Új lépés” doboz drag&drop segítségével húzható a munkaterületre. Elengedés után megnyílik az új lépés rögzítése ablak.

Opciók:

 • lépés neve megadása (kötelező)
 • leírás (opcionális), ez lesz a folyamat lépés alapértelmezett felirata; ha nincs megadva, akkor a “Lépés neve” mezőben megadott érték lesz
 • folyamat lépés adatainak tárolásához táblanév megadása (opcionális, akkor kötelező, ha beviteli mezők is vannak definiálva a lépéshez tartozó űrlapon)
 • megelőző lépések/triggerek
 • mezők definiálása (opcionális) – ez a rész teljes egészében megegyezik az űrlap tervezővel: szabály/mező beállítások

image59

A mentés gombra kattintás után a START jelölő meg fog jelenni a lépés fölött (a legelőször rögzített lépés automatikusan kezdőlépés lesz), valamint egy helyőrző doboz a lépés alatt:

image60

Az új lépést a helyőrzőre húzva a felugró ablakon automatikusan beállítódik a trigger, azaz, hogy melyik lépésből következik (jelen esetben feltétel nélkül). A jobb oldalon a “Trigger beállítások” fülön lehet a trigger beállításokat módosítani (a bal oldalon ki kell választani a szerkeszteni kívánt megelőző lépést):

image61

Ha ehhez a lépéshez rögzíteni kell néhány adatot, akkor az “Új csoport” gombra kattintva lehet új beviteli mezőket definiálni a lépés űrlapjára. Ekkor a táblanév megadása kötelező, ami csak betűvel kezdődő alfanumerikus szöveg lehet. Ha döntési pontot is kell definiálni, akkor az egyik mezőnek lenyíló lista típusúnak kell lennie, továbbá ennek a lenyíló listának a szabályai közé fel kell venni egy WorkflowRequired típusú szabályt:

image62

image63

Mentés után az újonnan létrehozott lépés megjelenik az előző alatt, valamint az új lépésből két további lépés jöhet létre, amit a helyőrzők jelölnek:

image64

Az eszköztár “Új lépés” elemét ráhúzva a munkaterület egy üres részére, majd mentés után, valamelyik nyíl végét megfogva rá lehet kötni az újonnan létrehozott lépésre.

Ezt követően egy új lépés “Tovább: Nem” ágra húzásával a felugró ablakban a trigger automatikusan beállítódik:

image65

Mentés után az újonnan létrejött lépés helyőrzőjére a “STOP” piktogramot húzva a lépés végállapot lesz:

image66

Lezárva a másik ágat is:

image67

Lépések összekötése

Az ábrán lévő nyilak végpontját megfogva, a nyíl kezdő pontjához tartozó lépés összeköthető tetszőleges lépéssel, akár önmagával is. A nyíl végpontját a kiválasztott lépésre húzva annak kerete erősebb lesz, ezzel szemléltetve, hogy a nyíl elengedése után a kapcsolat létre fog jönni.

Lehetőségek
 • nyíl rákötés tetszőleges lépésre
 • nyíl átkötés tetszőleges lépésről tetszőleges lépésre
 • kapcsolat megszüntetése (lehúzzuk a nyilat, és egy üres területen elengedjük)
Kezdő lépés kiválasztása

A “Start” elemet valamelyik folyamat lépésre húzva kezdő lépésként állítható be, azaz új folyamat indításakor az így kiválasztott lépés is létre fog jönni. Ekkor a lépés fölött megjelenik a “START” doboz. Elsőként létrehozott lépés automatikusan “START” lépés lesz.

Új folyamat indításakor minden olyan lépés létre fog jönni, amely START lépésként van megjelölve. START elemből induló nyilat sem átkötni, sem az elemről lekötni nem lehet.

Befejező lépés kiválasztása

Az eszköztárból a “STOP” elemet nem döntés típusú helyőrzőre húzva megjelenik a lépés alatt a “STOP” doboz.

STOP elemről a nyilat csak másik lépésre lehet átkötni, lekötni arról nem lehet.

Munkaterület nagyítás/kicsinyítés

Az egér görgőjének segítségével az ábra nagyítható, illetve kicsinyíthető.

Munkaterület mozgatása

A jobb oldali egérgomb lenyomva tartása mellett a munkaterület az egérrel mozgatható.

Folyamat lépések fül

Ezen a fülön a létrehozott folyamat lépések jelennek meg a szokásos kártyanézet stílusban. Ezen a felületen lehetőség van meglévő lépést szerkeszteni, a hozzá tartozó döntéseket, feltételeket, mezőket szerkeszteni.

image68

Folyamat teszt

Ezen a képernyőn a folyamatok lefutását lehet tesztelni oly módon, hogy a bal oldalon elindított folyamat lépéseit a jobb oldalon lehet nyomon követni. A bal oldali panelen az “Új folyamat” gombra kattintva választható ki és indítható a megtervezett folyamat.

image69

image70

Mentés után létrejön az első lépés, valamint a jobb oldalon megjelenik a folyamatábra, amelyen vizualizálva látható, hogy hol tart a folyamat lefutása:

image71

Az első lépésre kattintva megnyílik a dialógus ablak, ahol készre lehet állítani a lépést:

image72

image73

Megnyitva a második lépést, látszik az a két mező, ami rögzítve lett hozzá:

image74

image75

A “Folyamat feladatok” fülön kártyanézetben, állapot szerint csoportosítva jelennek meg az egyes folyamat lépések:

image76

Ha a folyamat tesztelése közben módosítás történik a folyamatban a folyamat szerkesztőn keresztül, akkor a módosítások életbe lépéséhez menteni kell az XML állományokat a fájlrendszerbe, aztán újra kell tölteni az oldalt.

 • Legutóbb frissítve: 1 év 6 hete
 • Effector