Fejlesztői kézikönyv 6.3

XML Referencia 6.3

Effector Studio 6.3 összefoglaló

Effector Studio 6.3 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 6.2

XML Referencia 6.2

Effector Studio 3.2 összefoglaló

Effector Studio 3.2 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 5.5

XML referencia 5.5

Effector Studio 2.0 kézikönyv

Effector Studio 2.0 összefoglaló

Adatbázis kapcsolatok

Az Effector rendszer Microsoft SQL adatbázisokhoz tud kapcsolódni, ezen adatbázisok eléréséhez szükséges minden információt az adatbázis kapcsolatokat leíró állományok tartalmazzák. Ezekből az állományokból több is lehet, mivel a rendszer képes több adatbázis kezelésére is, valamint egy adatbázishoz több XML csomag is kapcsolható. Egy adatbázis, több csomag felállás például akkor használatos, ha több helyről ám teljesen más jogosultságokkal szeretnénk a rendszert használni.

Adatbázis kapcsolatok

Az adatbázis kapcsolatok paraméterezésére használt fájlok a DBConnections mappában találhatóak.

Adatbázis kapcsolat

Az elérhető adatbázisokat az adatbázisok összefoglaló állományában paraméterezhetjük. A fájl neve kötelezően: Connections.xml. Ez a fájl szintén a DBConnections mappában található. Soronként definiálhatjuk benne az adatbázis-kapcsolat leíró állományokat. Ha csak egy szerepel, akkor a keretrendszer automatikusan kiválasztja azt, és nem jeleníti meg a felületen az adatbázis választó lenyíló listát. Több állomány megadása esetén a felhasználónak lehetősége van belépéskor választania az adatbázisok közül.

Példa:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2"?>
<Connections xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:noNamespaceSchemaLocation="http://effector.hu/media/docs/schema/DBConnections.xsd">
  <ConnectionFile>TesztNet.xml</ConnectionFile>
  <ConnectionFile>Oriana.NET.xml</ConnectionFile>
</Connections>

Adatbázis kapcsolat leíró

A Connections.xml fájl /Connections listájában ConnectionFile node-okban helyezkednek el az adatbázis leírók fájl nevei (DBConnection). Ezek az állományok tartalmazzák a sikeres adatbázis kapcsolódáshoz szükséges adatokat, valamint az adott kapcsolathoz tartozó egyéb rendszer paramétereket, úgy, mint a konfigurációs állományok könyvtárai.

Elérhető funkciók:

 • SQL elérési adatok módosítása.
 • Kapcsolat felületen megjelenő adatainak módosítása.
 • Használt konfigurációs állományok elérési útvonalának beállítása.

Példa:

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-2"?>
<ConnectionFile xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:noNamespaceSchemaLocation="http://effector.hu/media/docs/schema/DBConnection.xsd">
  <Connection>
    <Crypt>false</Crypt>
    <Name>Oriana.NET</Name>
    <Description>Az Oriana adatbázis</Description>
    <Server>192.168.1.40\SQLExpress</Server>
    <Database>Oriana.NET</Database>
    <User_ID>felhasználónév</User_ID>
    <Password>jelszó</Password>
    <Persist_Security_Info>false</Persist_Security_Info>
    <Integrated_Security>SSPI</Integrated_Security>
    <Trusted_Connection>false</Trusted_Connection>
  </Connection>
  <Parameter>
    <ResourcePath>XML_Oriana\</ResourcePathFile>
    <ResourceFile>OrianaNetResourceData</ResourceFile>
    <DefaultProfile>ProfileBase</DefaultProfile>
  </Parameter>
</ConnectionFile>

Adatbázis kapcsolat megadása

Az adatbázis kapcsolat megadását a /ConnectionFile/Connection node kitöltésével tehetjük meg. Gyakorlatban az adattartalma megegyezik egy SQL connection string összeállításához szükséges adatokkal. Ebben a nodeban kell megadnunk az adatbázis szerverre vonatkozó adatokat, valamint itt aktiválhatunk néhány általános az egész adatbázist átfogó funkcionalitást.

Az adatbázis kapcsolatot közvetlenül meghatározó nodeok:

 • Name: Az adatbázis kapcsolat neve és egyben az azonosítója is. Kitöltése kötelező.
 • Description: A kapcsolat leírása, szöveges tájékoztató információ. Több elérhető adatbázis esetén ez fog megjelenni a kiválasztó listában.
 • Server: Az adatbázis szerver címe vagy neve. Kitöltése kötelező. Amennyiben ún.: named instence-hoz kapcsolódik a rendszer akkor az instance nevét is tartalmaznia kell az értéknek: (local)\SQLExpress
 • Database: Az adatbázis nevét adhatjuk meg ebben a node-ban.
 • User_ID: A belépéshez szükséges felhasználónév.
 • Password: Az User_ID nodeban megadott felhasználó jelszava.

Az adatbázis biztonságát befolyásoló nodeok:

 • Persist_Security_Info: Azt határozza meg, hogy a kapcsolat objektumból kinyerhetőek lesznek-e az azonosításhoz kapcsolódó tulajdonságok. Értéke lehet true vagy false, alapértelmezésben false. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.
 • Integrated_Security: Meghatározza, hogy a kapcsolódás során az SQL vagy a Windows azonosítást használjuk. Alapértelmezett az SSPI, ami az SQL Server Password Identification-t jelenti, vagyis egy SQL server user és jelszó szükséges hozzá. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.
 • Trusted_Connection: Az adatbázishoz való kapcsolódáshoz megbízható kapcsolat szükséges-e. Értéke lehet true vagy false. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.

Egyéb a rendszer működését befolyásoló nodeok:

 • Crypt: Értéke lehet true vagy false, segítségével megadható, hogy az adott állományban a szerver információk titkosítva vannak-e. Titkosított esetben a Server, Database, User_ID, Password nodeok titkosított értékeket fognak tartalmazni.
 • TestOnly: értéke lehet true / false. Ezzel lehet bekapcsolni a teszt rendszerre való figyelmeztetést bejelentkezéskor.
 • ThirdLoginField: Opcionális beállítás, ha szükség van a bejelentkezéshez plusz adat kitöltésére, akkor ebben a nodeban meg kell adni az adat leírását, mely a belépéskor egy beviteli mező formájában jelenik meg. A keretrendszer a beviteli mező értékét a hitelesítő tárolt eljárásnak a @third paraméterében továbbítja. A bevitt adat a hitelesítés során használható fel, a hitelesítési logikát a osp_FSYS_GetUserPassword_online2 tárolt eljárásban kell le fejleszteni. Ha a node értéke nem üres, akkor él a funkció.
 • ThirdLoginField (5.0.001-től): Opcionális beállítás, ha szükség van a bejelentkezéshez plusz adat kitöltésére, akkor ebben a nodeban meg kell adni az adat leírását, mely a belépéskor egy beviteli mező formájában jelenik meg. A keretrendszer a beviteli mező értékét továbbítja a LicenseHandlerServer-nek.
 • DisableViews: Értéke true vagy false lehet, true esetén eltünteti a nézet mentéssel kapcsolatos gombokat, így nem lehet nézetet menteni a rendszerben az egyes megjelenítőkhöz. (Az 5.0.001-es verzióban ez a beállítás figyelmen kívűl van hagyva.)
 • ObjectEditList: Egyszerű kapcsoló, értéke true vagy false lehet, meghatározza, hogy a rendszer rögzítse és jelenítse-e meg, hogy az adott objektumot ki szerkeszti még a felhasználón kívül. Ez az információ az EditForm-okon jelenik meg egy i betű formájában a panel fejlécen. A funkció aktiválásához a telepítés folyamán is szükséges néhány adatbázis szkriptet lefuttatni. Ezekről a szkriptekről a Telepítés menete c. fejezetben található információ.
 • Languages\Language: A választható nyelvek listáját tartalmazó node. Kitöltése nem kötelező, amennyiben nincs megadva, akkor a hu-HU azaz Magyar nyelv lesz az alapértelmezett. Működéséről bővebben a Többnyelvűség fejezetben talál információt.
 • IsDocumentVersionEnabled (5.0.001-től): Opcionális beállítás, amely csak az 5.0.001-es verziótól érhető el. A dokumentum verziózást lehet vele ki illetve bekapcsolni. Értéke lehet true vagy false. Az alapértelmezett érték true.

Konfigurációs állományok kezelése

Az egyes adatbázisok és az a rendszer működéséhez szükséges XML csomagok összerendelését is ebben az állományban tehetjük meg. Nem feltétel, hogy egy-egy XML csomagot kizárólag egy adatbázis kapcsolat használjon. Ez azt jelenti, hogyha például rendelkezünk egy teszt, és egy éles adatbázissal akkor lehetőségünk van egyszerűen átváltani a tesztelést követően az éles adatbázishoz tartozó régi XML csomagról az éppen most letesztelt új csomagra.

Az alábbi ábra szemlélteti a tesztelés utáni állapotot:

XML csomagok és az adatbázis kapcsolat

Az összerendeléshez a következőket kell megadnunk:

 • ResourcePath: Az adott adatbázishoz rendelt XML csomag elérési útját tartalmazza, ebben a mappában vannak az XML konfigurációs (állományok) tárolva. Relatív elérési út is megadható, ebben az esetben a Web.config fájlban XmlPath nevű beállításban megadott könyvtár lesz a kiindulási hely.
 • ResourceFile: Az adott adatbázishoz rendelt resource állomány nevét tartalmazza. Akkor használatos, ha az XML csomag nem közvetlenül a fájlrendszerben kapott helyet, hanem egy .Net assembly-ben került átadásra. Ebben az esetben a ResourcePath-ot törölni kell, mert a rendszer azt tekinti elsődlegesnek. Elavult, használata már nem javasolt.
 • DefaultProfile: A felhasználó alapértelmezett profil állományát állíthatjuk be itt. Ez az állomány tartalmazza a belépés utáni alkalmazás képernyőt, valamit az összes elérhető további képernyőt és a rendszer egyes funkcióit is meghatározhatja. Működéséről bővebben a Profile fejezetben talál információt.

A teljes kapcsolati ábra:

Teljes kapcsolati ábra

 • Legutóbb frissítve: 1 év 6 hete
 • Effector