Fejlesztői kézikönyv 6.4

XML Referencia 6.4

Effector Studio 6.4 összefoglaló

Effector Studio 6.4 kézikönyv

Effector WebAPI 6.4 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 6.3

XML Referencia 6.3

Effector Studio 6.3 összefoglaló

Effector Studio 6.3 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 6.2

XML Referencia 6.2

Effector Studio 3.2 összefoglaló

Effector Studio 3.2 kézikönyv

Adatbázis kapcsolatok

Az Effector rendszer Microsoft SQL adatbázisokhoz tud kapcsolódni, ezen adatbázisok eléréséhez szükséges minden információt az adatbázis kapcsolatokat leíró állományok tartalmazzák. Ezekből az állományokból több is lehet, mivel a rendszer képes több adatbázis kezelésére is, valamint egy adatbázishoz több XML csomag is kapcsolható. Egy adatbázis-több csomag felállás például akkor használatos, ha több helyről, ám teljesen más jogosultságokkal szeretnénk a rendszert használni.

Adatbázis kapcsolatok

Az adatbázis-kapcsolatok paraméterezésére használt fájlok a DBConnections mappában találhatóak.

Adatbázis kapcsolat

Az elérhető adatbázisokat az adatbázisok összefoglaló állományában paraméterezhetjük. A fájl neve kötelezően: Connections.xml. Ez a fájl szintén a DBConnections mappában található. Soronként definiálhatjuk benne az adatbázis-kapcsolatot leíró állományokat. Ha csak egy szerepel, akkor a keretrendszer automatikusan kiválasztja azt és nem jeleníti meg a felületen az adatbázis-választó lenyíló listát. Több állomány megadása esetén a felhasználónak lehetősége van belépéskor választani az adatbázisok közül.

Példa:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Connections xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:noNamespaceSchemaLocation="Connections.xsd">
  <ConnectionFile>ConnectionDB1.xml</ConnectionFile>
  <ConnectionFile>ConnectionDB2.xml</ConnectionFile>
</Connections>

Adatbáziskapcsolat leíró

A Connections.xml fájl /Connections listájában ConnectionFile node-okban helyezkednek el az adatbázis leírók fájlnevei (DBConnection). Ezek az állományok tartalmazzák a sikeres adatbázis kapcsolódáshoz szükséges adatokat, valamint az adott kapcsolathoz tartozó egyéb rendszerparamétereket, úgy mint a konfigurációs állományok könyvtárai.

Elérhető funkciók:

 • SQL elérési adatok módosítása.
 • Kapcsolat felületen megjelenő adatainak módosítása.
 • Használt konfigurációs állományok elérési útvonalának beállítása.

Példa:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<Connection xmlns="http://effector.hu/schema/ns/dbconnection">
    <Caption>Database connection</Caption>
     <IsEncrypted>false</IsEncrypted>
     <Server>sql</Server><!--Ide jön az sql szerver címe (ip/dns)-->
     <Database>Effector</Database><!--Ide jön az adatbázis neve-->
     <User_ID>EffectorUser</User_ID><!--Adatbázis felhasználó név-->
     <Password>Password123</Password><!--jelszó-->
     <Persist_Security_Info>false</Persist_Security_Info>
     <Integrated_Security>SSPI</Integrated_Security>
     <Trusted_Connection>false</Trusted_Connection>
     <ResourcePath>c:\XML\XML_Application\</ResourcePath><!--XML mappa helye-->
     <Profile>ProfileDefault</Profile><!--Profile xml neve-->
     <Languages><!--Nyelvek-->
      <Language code="hu-HU">magyar</Language>
      <Language code="en-US">english</Language>
     </Languages>

</Connection>

Adatbáziskapcsolat megadása

Az adatbáziskapcsolat megadását a /ConnectionFile/Connection node kitöltésével tehetjük meg. Gyakorlatban az adattartalma megegyezik egy SQL connection string összeállításához szükséges adatokkal. Ebben a node-ban kell megadnunk az adatbázis szerverre vonatkozó adatokat, valamint itt aktiválhatunk néhány általános, az egész adatbázist átfogó funkcionalitást.

Az adatbázis-kapcsolatot közvetlenül meghatározó node-ok:

 • Name: Az adatbáziskapcsolat neve és egyben az azonosítója is. Kitöltése kötelező.
 • Description: A kapcsolat leírása, szöveges tájékoztató információ. Több elérhető adatbázis esetén ez fog megjelenni a kiválasztó listában.
 • Server: Az adatbázis szerver címe vagy neve. Kitöltése kötelező. Amennyiben ún.: named instance-hoz kapcsolódik a rendszer, akkor az instance nevét is tartalmaznia kell az értéknek: (local)\SQLExpress
 • Database: Az adatbázis nevét adhatjuk meg ebben a node-ban.
 • User_ID: A belépéshez szükséges felhasználónév.
 • Password: Az User_ID node-ban megadott felhasználó jelszava.

Az adatbázis biztonságát befolyásoló node-ok:

 • Persist_Security_Info: Azt határozza meg, hogy a kapcsolat objektumból kinyerhetőek lesznek-e az azonosításhoz kapcsolódó tulajdonságok. Értéke lehet true vagy false, alapértelmezésben false. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.
 • Integrated_Security: Meghatározza, hogy a kapcsolódás során az SQL vagy a Windows azonosítást használjuk. Alapértelmezett az SSPI, ami az SQL Server Password Identificationt jelenti, vagyis egy SQL server user és jelszó szükséges hozzá. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.
 • Trusted_Connection: Meghatározza, hogy az adatbázishoz való kapcsolódáshoz megbízható kapcsolat szükséges-e. Értéke lehet true vagy false. Bővebben lásd az MS SQL adatbázis segédlet ide vonatkozó részét.

Egyéb a rendszer működését befolyásoló node-ok:

 • Crypt: Értéke lehet true vagy false, segítségével megadható, hogy az adott állományban a szerver információk titkosítva vannak-e. Titkosított esetben a Server, Database, User_ID, Password node-ok titkosított értékeket fognak tartalmazni.
 • TestOnly: értéke lehet true vagy false. Ezzel lehet bekapcsolni a tesztrendszerre való figyelmeztetést bejelentkezéskor.
 • ThirdLoginField: Opcionális beállítás, ha szükség van a bejelentkezéshez plusz adat kitöltésére, akkor ebben a node-ban meg kell adni az adat leírását, amely a belépéskor egy beviteli mező formájában jelenik meg. A keretrendszer a beviteli mező értékét a hitelesítő tárolt eljárásnak a @third paraméterében továbbítja. A bevitt adat a hitelesítés során használható fel, a hitelesítési logikát a osp_FSYS_GetUserPassword_online2 tárolt eljárásban kell lefejleszteni. Ha a node értéke nem üres, akkor él a funkció.
 • ThirdLoginField: Opcionális beállítás, ha szükség van a bejelentkezéshez plusz adat kitöltésére, akkor ebben a node-ban meg kell adni az adat leírását, amely a belépéskor egy beviteli mező formájában jelenik meg. A keretrendszer a beviteli mező értékét továbbítja a LicenseHandlerServernek.
 • DisableViews: Értéke true vagy false lehet, true esetén eltünteti a nézet mentéssel kapcsolatos gombokat, így nem lehet nézetet menteni a rendszerben az egyes megjelenítőkhöz.
 • IsObjectEditListEnabled: Egyszerű kapcsoló, értéke true vagy false lehet. Meghatározza, hogy a rendszer rögzítse-e és jelenítse-e meg, hogy az adott objektumot ki szerkeszti még a felhasználón kívül. Ez az információ az EditFormokon jelenik meg egy i betű formájában a panel fejlécen. A funkció aktiválásához a telepítés folyamán is szükséges néhány adatbázis szkriptet lefuttatni. Ezekről a szkriptekről a Telepítés menete c. fejezetben található információ.
 • Languages\Language: A választható nyelvek listáját tartalmazó node. Kitöltése nem kötelező, amennyiben nincs megadva, akkor a hu-HU azaz magyar nyelv lesz az alapértelmezett. Működéséről bővebben a Többnyelvűség fejezetben talál információt.
 • IsDocumentVersionEnabled: Opcionális beállítás. A dokumentum verziózást lehet vele ki- és bekapcsolni. Értéke lehet true vagy false. Az alapértelmezett érték true.

Konfigurációs állományok kezelése

Az egyes adatbázisok és a rendszer működéséhez szükséges XML csomagok összerendelését is ebben az állományban tehetjük meg. Nem feltétel, hogy egy-egy XML csomagot kizárólag egy adatbázis kapcsolat használjon. Ez azt jelenti, hogyha például rendelkezünk egy teszt, és egy éles adatbázissal akkor lehetőségünk van egyszerűen átváltani a tesztelést követően az éles adatbázishoz tartozó régi XML csomagról az éppen most letesztelt új csomagra.

Az alábbi ábra szemlélteti a tesztelés utáni állapotot:

XML csomagok és az adatbázis kapcsolat

Az összerendeléshez a következőket kell megadnunk:

 • ResourcePath: Az adott adatbázishoz rendelt XML csomag elérési útját tartalmazza, ebben a mappában vannak az XML konfigurációs (állományok) tárolva. Relatív elérési út is megadható, ebben az esetben a Web.config fájlban XmlPath nevű beállításban megadott könyvtár lesz a kiindulási hely.
 • ResourceFile: Az adott adatbázishoz rendelt resource állomány nevét tartalmazza. Akkor használatos, ha az XML csomag nem közvetlenül a fájlrendszerben kapott helyet, hanem egy .Net assembly-ben került átadásra. Ebben az esetben a ResourcePath-t törölni kell, mert a rendszer azt tekinti elsődlegesnek. Elavult, használata már nem javasolt.
 • DefaultProfile: A felhasználó alapértelmezett profil állományát állíthatjuk be itt. Ez az állomány tartalmazza a belépés utáni alkalmazás képernyőt, az összes elérhető további képernyőt, valamint a rendszer egyes funkcióit is meghatározhatja. Működéséről bővebben a Profile fejezetben talál információt.

A teljes kapcsolati ábra:

Teljes kapcsolati ábra

 • Legutóbb frissítve: 45 w 11 h
 • Effector