Fejlesztői kézikönyv 6.4

XML Referencia 6.4

Effector Studio 6.4 összefoglaló

Effector Studio 6.4 kézikönyv

Effector WebAPI 6.4 kézikönyv

Fejlesztői kézikönyv 6.3

XML Referencia 6.3

Effector Studio 6.3 összefoglaló

Effector Studio 6.3 kézikönyv

XML Referencia 6.2

Effector Studio 3.2 összefoglaló

Effector Studio 3.2 kézikönyv

Felület általános ismertetése

Ez a fejezet egy rövid áttekintés az Effector felhasználói felületéről, annak elemeiről, illetve azok kapcsolatáról. Az ügyfélnél kialakított rendszer modellezése során jelentős figyelem összpontosul a kialakítandó felhasználói felületre. Minél jobban igazodnia kell a felhasználó igényekhez, és intuitívan kell vezetnie a felhasználót, ezzel is könnyítve annak mindennapi munkáját.

Számos lehetőség áll rendelkezésre a felhasználó felület (későbbiekben UI) testre szabására, és megfelelő kialakítására.

Bejelentkezés

A bejelentkezés a megszokott felhasználónév jelszó párossal történik.

Bejelentkezés

Alkalmazás képernyő

Az alkalmazás képernyő több részre bontható, a felső részen található a menürendszer, alatta pedig a kiválasztott menüpontnak megfelelő képernyő. A felhasználó indikátor, és néhány globális funkció a menürendszer jobb oldalán kapott helyet.

Alkalmazás képernyő

Technikai felépítés

Technikai felépítés

Menürendszer

Az Effector menürendszere két szintű. A főmenüben szereplő elemeket Menüknek hívjuk, amelyek egy-egy feladatkör elvégzéséhez kapcsolódó további menüpontokat tartalmaznak. Az almenük nyitják meg az egyes alkalmazás képernyőket.

Menürendszer

Képernyők

A menüpontokhoz kapcsolt képernyők a következőképp épülnek fel: minden képernyő gerincét egy vagy több komponensnek nevezett elem alkotja. Ezek a komponensek egy-egy területet határoznak meg ahol a megjelenítést végző objektumok helyet kapnak. Ezekről később részletesen is írunk. Az egyes komponensek a terület meghatározáson túl még egy nagyon fontos feladattal rendelkeznek. Segítségükkel master-detail kapcsolat alakítható ki az egyes megjelenítő objektumok között. Ezeket a kapcsolatokat a Filter-ekkel definiálhatjuk. Az említett filterek valósítják meg a kommunikációt a két komponens között.

Képernyő

Az Effectorban a használat során egyes képernyőkről újabbak nyílhatnak meg, ezen egymásra nyitott képernyők száma nem korlátozott.

Több képernyő

Komponensek

Ezek a képernyők nehezen észrevehető építőelemei, melyek tartalmazhatnak egy vagy több megjelenítő objektumot. Az alapértelmezett megjelenítő már a komponens megjelenésekor láthatóvá válik, a további megjelenítőket pedig a komponens tetején látható fülek segítségével tehetjük láthatóvá. Ez a felső terület tartalmazza az adott komponenshez tartozó parancsikonokat, mint például a frissítés, vagy a panel nézet mentése.

Filterek

Ezek a láthatatlan elemek kötik össze az egyes komponenseket egymással és szállítják az adatok szűréséhez szükséges információkat.

Technikai információ

A Ctrl + Shift gombok együttes lenyomása és a képernyőn történő kattintás hatására megjelenik a Technikai infó ablak ami elsősorban a képernyő felépítéséről mutat hasznos információkat: a képernyőhöz használt XML állományok és a panelek által használt ki és bemenő filterek aktuális értékeit mutatja.

Technikai infó.

Technikai infó

Technikai infó filterekkel.

Technikai infó

Ha rendelkezünk fejlesztői licencel akkor a technikai infóban szereplő állomány nevén történő kattintás után azonnal szerkeszthetjük is az állományokat az Effector Studióban.

Technikai infó

Megjelenítő objektumok

 • Adat manipulációra szolgáló objektumok:
  • Karbantartó űrlap: Egy-egy üzleti objektum adatai módosíthatók rajta, különböző beviteli mezőket tartalmazhat.

Karbantartó

-  PRS: A ProcessResultSet rövidítése, segítségével a kijelölt objektumokon tetszőleges művelet végezhető el.
 • Adat megjelenítésre szolgáló objektumok:

  • Táblázatos megjelenítők: Az adatbázis lekérdezések eredményének megjelenítésére használatos, mely opcionális szűrési lehetőséggel, illetve különböző funkciókat ellátó akciógomb-okkal (pl. új rekord, excel export) egészíti ki az adatmegjelenítést. Ezeket a szűrőket, és funkciógombokat nevezzük egységesen PSearch-eknek. A táblázatos megjelenítőkön elhelyezhetők linkek melyek képesek az adott objektum (például: projekt, esemény, vagy ember) adatait megjeleníteni egy előre beállított képernyő segítségével, mint egy adat lefúrást megvalósítva.
   • Táblázat - DataGrid: Egyszerű táblázatos megjelenítő szűréssel és rendezési funkciókkal. Adatok általános megjelenítésére használt megjelenítő.

Táblázat

  -  Kártya nézet - `CardView`, `CardGrid`: Egyedi designnal ellátott kártya alapú megjelenítés, mely egy-egy rekordot képes megjeleníteni egy-egy kártyán megtartva a táblázatra jellemző viselkedést. Ez a megjelenítés lehetővé teszi különböző grafikai elemek alkalmazását a kártya nézeten, ezzel színesebbé, felhasználó-barátabbá téve a rendszert.

Kártya nézet

  -  Szekcionált nézet - `SectionList`: A CardViewhez hasonló megjelenítő, ebben az adatok kizárólag a rendezésnek megfelelő sorrendben jelenhetnek meg. Az egyes adatsorok megjelenítése egymás alatt, térköz nélkül, folytonosan történik. Kiválóan alkalmas az adatokból HTML-like oldal generálására.

Szekcionált nézet

  -  Gráf nézet - `TreeView`: A kártya nézet egy fajtája, ahol az adatokat gráf struktúrában jeleníti meg a rendszer. Például a folyamatábra.

Fa nézet

  -  Naptár - `Calendar`: Naptár megjelenítő, mely a megszokott feladatnaptárak napi nézetéhez hasonlít, szűrők segítségével beállítható, hogy hány nap látszódjon.

Naptár nézet

-  `Chart`: Grafikonok megjelenítéséhez használt nézet.

Diagram nézet

-  Weboldal - `EmbeddedWebDisplay`: Egy másik weboldal beágyazott megjelenítésére szolgál.

Weboldal nézet

Elnevezések a paraméterezés során:

 • Menü(Minor Menu): MM
 • Képernyő: Screen
 • Képernyő komponens: Component
 • Filter: Filter
 • Karbantartó űrlap: Form
 • Táblázatos megjelenítő: Grid
 • Szűrők, és funkciógombok: Control és ActionButtom
 • Táblázat: DataGrid:
 • Kártya nézet: CardView, CardGrid
 • Szekcionált nézet: SectionList
 • Fa nézet: GraphDisplay
 • Naptár: Calendar
 • Grafikon: Chart
 • Weboldal: EmbeddedWebDisplay

 • Legutóbb frissítve: 1 év 26 hete
 • Effector